بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

معرفی اجمالی

کاربر گرامی

به منظور فراهم آوردن امکان بهره برداری بهینه از امکانات موجود در این سایت لازم است تا توضیحات مختصری به حضورتان ارائه نماییم.

پایه و اساس این کار بر موضوع بندی محتوای کُتُب دینی منتخب است. لذا در این سایت محتوای این کتابها در دسترس قرار داده شده است. این کتب عبارتند از:

-        کتاب قرآن کریم

-        کتاب نهج البلاغه حاوی خطبه ها، حکمت ها و نامه های امیر مؤمنان، علی ابن ابی طالب علیه السلام.

-        کتاب صحیفه سجادیه، از امام علی ابن حسین بن علی ابن ابی طالب علیه السلام، شامل 54 دعا از آن حضرت.

-        کتاب اصول کافی در چهار جلد، حاوی احادیث و روایات نقل شده از ائمه معصومین.

-        کتاب رساله حقوق، از امام علی ابن حسین بن علی ابن ابی طالب علیه السلام، شامل 51 مورد از حقوقی که رعایت آنها بر ضمّۀ انسان است.

توضیح اینکه در مورد هر یک از این کتب، به فراخور و با توجه به آنچه که در دسترس بوده است، ترجمه هایی بصورت گزینشی در این سایت قرار گرفته است. لذا در ادامه در خصوص هر یک از این کتب، این ترجمه ها اعلام شده است:

 

کتاب قرآن کریم:

در خصوص کتاب قرآن کریم که اولین کتابی است که در این کار به آن پرداخته شده، ترجمه های زیر از سوی گروه تحقیق انتخاب و در این سایت بارگزاری شده است:

-        محمد مهدی فولادوند

-        ناصر مکارم شیرازی

-        سیدجلال الدین مجتبوی

-        بهاءالدین خرمشاهی

-        محمد کاظم معزی

-        میرزا ابوالحسن شعرانی

-        عبدالمحمد آیتی

-        محمد یزدی

-        محمود حسن شیخ الهند

-        عباس مصباح زاده

-        علی اکبر فیض آلنی معروف به علی مشکینی

-        سیدعلی موسوی گرمارودی

-        مرکز فرهنگ و معارف قرآن

-        سیدکاظم ارفع

-        اصغر برزی

این 15 ترجمه تاکنون از بین ترجمه های موجود بواسطۀ خصوصیات و ویژگی هایی که هر یک از آن برخوردارند. گزینش و جهت بهره برداری در این سایت بارگزاری شده است.

و اینک پس از گذشت بیش از بیست سال، گروه تحقیقاتی البیّنات با اتکال به خداوند متعال و استمداد از بارگاهش، مصمم شده تا اقدام به ترجمه آیات قرآن کریم در کنار استخراج موضوعاتِ آنها نماید.

لذا به حول و قوه الهی تاکنون ترجمه سوره های حمد، بقره، آل عمران، نساء، مائده، انعام، اعراف، انفال و یوسف بطور کامل انجام شده و در این کار در دسترس قرار داده شده است، و در حال حاضر ترجمه سورۀ توبه تا حدود نصف انجام شده و ترجمۀ مابقی آیات آن نیز در حال انجام است و ان شاءالله اگر توفیقی باشد و به شرط حیات، به مرور آیات بعدی نیز پس از ترجمه، بارگزاری خواهد شد.

نکتۀ دیگر اینکه، در خصوص آیات قرآن کریم چنانچه روایتی از ائمۀ معصومین و شأن نزولی مشاهده شده باشد، این موارد نیز در این سایت بارگزاری شده و قابل مشاهده هستند، برای مشاهده روایت و شأن نزول مرتبط با هر یک از آیات می توانید در قسمت "تحقیقات کُتُب" به قسمت "محتوای کُتُب" مراجعه کنید و با کلیک کردن بر روی هر یک از آیات، (در صورتیکه شأن نزول یا روایتی وجود داشته باشد) آن را مشاهده کنید.

همچنین باید این نکته را نیز متذکر شد که چنانچه در خصوص آیه ای از آیات قرآن کریم، روایت یا شأن نزولی در این سایت قرار داده نشده است، به هیچ وجه به منزله این نیست در خصوص آیۀ مذکور شأن نزول و یا روایتی به نقل از اهل بیت علیهم السلام وجود ندارد، بلکه همچنانکه در بالا نیز اشاره شد در طی این تحقیق توفیق دستیابی به آن حاصل نشده است.

 

کتاب نهج البلاغه:

در خصوص کتاب نهج البلاغه متن "خطبه" ها به همراه "نامه" ها و نیز "حکمت" های حضرت در دسترس قرار داده شده است.

از میان ترجمه های موجود در خصوص کتاب گرانقدرِ نهچ البلاغه، ترجمه های زیر در این سایت قرار داده شده است:

-        محمد تقی جعفری

-        محمد دشتی

-        سیدجعفر شهیدی

-        سیدعلی موسوی گرمارودی

 

کتاب صحیفه سجادیه:

ترجمه هایی که در زمینه محتوای کتاب صحیفه سجادیه در این کار در دسترس قرار گرفته اند به قرار زیر است:

-        محمد مهدی فولادوند

-        حسین استاد ولی

-        فیض الاسلام

-        میرزا ابوالحسن شعرانی

-        حامد رحمت کاشانی

-        عبدالمحمد آیتی

 

کتاب اصول کافی:

در خصوص کتاب اصول کافی متاسفانه ترجمه های زیادی در دسترس نیست و برای این کتاب تنها دو ترجمه در این کار به قرار زیر بارگزاری شده است:

-        سیدجواد مصطفوی

-        محمد باقر کمره ای

 

کتاب رساله حقوق:

این کتاب 51 حق را که انسان باید آن را در نظر داشته و مراعات کند، بیان می کند. در خصوص متن این کتاب دو ترجمه به قرار زیر در این سایت قابل دستیابی است:

-        ناصر مکارم شیرازی

-        محمدعلی حیدری نراقی

در خاتمه لازم به توضیح است که سابقه کار بر روی هر یک از این کُتُب متفاوت است، برای مثال سابقۀ کار بر روی قرآن کریم برای استخراج موضوعات آن، به سال 1380 می رسد، ولی در خصوص سایر کُتُب این زمان متفاوت است و لذا به فراخور زمانی که بر روی هر یک از این کُتُب فعالیت صورت گرفته تعداد موضوعات استخراج شده نیز متفاوتند.

در خاتمه از خداوند متعال توفیق ادامه این کار را مسئلت می نماییم.

 

آشنایی با امکانات موجود و روش از این نرم افزار استفاده بهینه

اولین نکته ای که باید به آن توجه داشت، این است که در هنگام استفاده از این نرم افزار و به هنگام ورود به این نرم افزار، بصورت پیش فرض، کتاب قرآن انتخاب شده است اما می توان در قسمت انتخاب کتاب، اقدام به تغییر کتاب منتخب نمود و پس از انتخابِ کتاب جدید، با زدن کلید "انتخاب کتاب" تمامی مطالب در تمامی قسمت ها دربارۀ کتاب انتخاب شده خواهد بود. همچنین ذکر یک نکته نیز ضروری است، و آن اینکه تلاش شده است تا موضوعات استخراج شده در هر یک از کتب، در صورت امکان با موضوعات استخراج شده از مفاهیم سایر کتب یکی باشد تا براحتی بتوانید یک موضوع را در کتب مختلف در این سایت ردیابی کنید.

از اطلاعات موجود در این سایت به طرق مختلفی می توان بهره گرفت، که در ادامه به بیان آنها پرداخته شده است:

الف  رجوع به درخت موضوعات، برای اینکار باید در قسمت "تحقیقات کتب" بخش "موضوعات استخراجی" را انتخاب کرد؛ در این صورت درخت موضوعات را مشاهده خواهید کرد.

در درخت موضوعات، در حال حاضر بیش از 37800 موضوع در سطوح مختلف و به صورت دسته بندی شده قرار گرفته اند، که تعدادی در حدود بیش از 390 موضوع که همگی موضوعاتی جامع هستند، در اولین سطح قرار گرفته اند که البته به هیچیک از موضوعات موجود در این سطح، محتوایی نسبت داده نشده است. و این موضوعات صرفاً بعنوان ظرفی برای گردآوریِ موضوعات مرتبط با هر یک از آنها محسوب می شوند.

نحوۀ دسته بندی این موضوعات به گونه ای است که با مراجعه به هر یک از آنها حتی المقدور تمامی مطالب پیرامون موضوع اصلی در کنار یکدیگر در معرض دید قرار گیرد تا از این طریق بتوان به کاملترین دیدگاه (در حد وُسع) دست یافت. بدیهی است که چنین شیوه ای ایجاب می کند تا گاهاً یک موضوع در مسیرهای مختلف تکرار شود، که البته این موضوعات بواسطۀ مسیرهای مختلفی که در گزارشات نشان داده می شود، از یکدیگر تفکیک خواهند شد.

همچنین تلاش شده است تا موضوعات موجود، حتی المقدور بر اساس یک منطق ذهنی تعیین شوند تا برای پیدا کردن مفاهیم مورد نظر مشکلی وجود نداشته باشد. هر چند که با استفاده از قسمت جستجوی موضوعات امکان دسترسی به مطالب مرتبط با هر موضوعی فراهم شده است.

نکتۀ دیگر اینکه مقدار زیادی از موضوعات مطرح در این سایت، موضوعات روز بوده و از مباحثاتی که بین عامه مردم مطرح است برگرفته شده و بر روی آنها کار شده است تا تمامی جنبه های آن در صورتی که در بین آیات قرآن به صراحت و بر اساس نص صریح آیات قرآن کریم  به آن اشاره ای شده باشد، استخراج گردد و بتوان به آن دست یافت.

و نکتۀ دیگر اینکه در هنگام استنتاج موضوعات از آیات، از استناد به آیات مختلف برای مثال یک آیه از سوره بقره و آیه دیگر از سوره نساء برای نتیجه گیری یک موضوع، اجتناب شده است.

با انتخاب هر یک از موضوعات، چنانچه به موضوع انتخاب شده، آیه یا آیاتی نسبت داده شده باشد، در خصوص هر یک از آیات یاد شده، توضیحاتی که بر آن اساس، گروه تحقیق موضوع مورد نظر را از آن آیه استخراج کرده باشد، قابل رؤیت خواهد بود.

ب  شیوه بعدی برای استفاده از اطلاعات موجود در این سایت، استفاده از بخش جستجوی موضوعات است. این بخش نیز در قسمت تحقیقات کتب قرار دارد.

برای جستجوی در بین موضوعات موجود در این سایت، می توان از یک کلمه و یا ترکیبی از کلمات با درج علامت "+" در بین کلمات مورد نظر بهره گرفت. همچنین در این قسمت می توان به دو گونه گزارش گیری نمود:

اول: صرفاً جستجو در بین موضوعاتی که منتهی به یک یا چند آیه و محتوا شده اند. که برای این کار باید حالت "نمایش موضوعاتی که مرتبط با محتویات هستند" را انتخاب کرد. در چنین حالتی در نتیجۀ جستجو، موضوعاتی که هیچ محتوایی به آن ها نسبت داده نشده نمایش داده نخواهند شد، برای مثال هیچ یک از موضوعات سطح اول در نتیجه جستجو نخواهند آمد.

نکته قابل ذکر دیگر اینکه: در قسمت جستجو با انتخاب حالت "جستجو به همراه کلمات هم معنی" اگر برای مثال بر اساس کلمۀ "آدم" جستجو انجام می دهیم، این جستجو بر اساس کلمات هم معنی مثل "انسان، بشر، بَشَر، آدميزاده، آدميزاد، اِنس، بَشر، بشَر، بنی آدم، فرزند آدم" انجام خواهد شد. همچنانکه مشاهده می شود، اعراب گزاری به شیوه های مختلف نیز جزء کلمات هم معنی در نظر گرفته شده است تا کاربر با خیالی آسوده و بدون نگرانی از اینکه کلمۀ مورد نظرش به چه صورتی تایپ کند، اقدام به جستجوی مطالب مورد نظر خود در این سایت نماید.

دوم: امکانِ جستجو در بین کلیه موضوعات موجود در درخت موضوعات است، برای این منظور باید حالت "نمایش کل موضوعات" را انتخاب کرد، در این حالت حتی موضوعات سطح اول (یعنی موضوعاتی که جزء کلی ترین موضوعات هستند و همانگونه که توضیح داده شد، این موضوعات فاقد محتوا بوده و صرفاً بعنوان یک ظرف برای موضوعات زیرمجموعه شان عمل می کنند) نیز نمایش داده خواهند شد.

نتایج حاصل از جستجو همواره دو بخش را نشان خواهد داد، یکی خود موضوع مثل "خداوند پیامبر را در مقابل ریشخندکنندگان کفایت می کند" و دیگر مسیر موضوع "خداوند>حمایت های خداوند>حمایت های خداوند در حق پیامبر اسلام".

مسیری که در نتیجه جستجو مشاهده خواهد شد، نشان دهنده مسیری است که موضوع مورد نظر، در آن مسیر در درخت موضوعات قابل مشاهده خواهد بود، یعنی موضوع "خداوند" در بین موضوعات سطح اول، سپس موضوع "حمایت های خداوند" در بین موضوعاتی که در سطح دوم و در زیرمجموعه موضوع "خداوند" قرار دارند و در نهایت موضوع "حمایت های خداوند در حق پیامبر اسلام" که موضوع مورد نظر را در زیرمجموعه این موضوع می توان پیدا کرد.

ج  سومین شیوه ای که می توان از آن طریق از نتایج حاصل از این کار تحقیقاتی بهره گرفت، رجوع به بخش "محتویات کتاب"، باز هم در قسمت "تحقیقات کتب" است.

در صورت ورود به بخش "محتویات کتاب"، درختی از لیست بخش های کتاب منتخب (برای مثال در مورد قرآن کریم، لیست سوره های قرآن) قابل مشاهده خواهد بود. که با کلیک کردن بر روی نام هر یک از سوره ها، زیرمجموعه آن که لیست آیات مربوط به سوره منتخب است مشاهده خواهد شد. در نهایت با کلیک کردن بر روی شماره هر یک از آیاتِ یک سوره، در سمت چپ سه پنجره مشاهده خواهد شد، که پنجرۀ بالا سمت راست، نشاندهندۀ متن عربی آیه است، و پنجره بالا سمت چپ، نشاندهندۀ ترجمه های مربوط به آیه منتخب خواهد بود و می توان با استفاده از کمبوباکس موجود در آن، ترجمه خاصی از یکی از مترجم های موجود را برگزید.

و در پنجره پایین تر از آن، تمامی موضوعات استخراج شده دربارۀ آیۀ منتخب به همراه مسیر آن قابل مشاهده خواهد بود، با حرکت دادن نشانگر ماوس بر روی قسمت "موضوع/مسیر موضوع" در کنار موضوع که در این قسمت نشان داده می شود، مسیر موضوع نیز نشان داده خواهد شد. و با بردن نشانگر ماوس بر روی قسمت "توضیحات محتوا/توضیحات موضوع" در کنار توضیحات محتوا، توضیحات موضوع (در صورتی که توضیحی برای موضوع مورد نظر وجود داشته باشد) نیز نشان داده خواهد شد.

دربارۀ توضیحات موضوع، باید به این نکته اشاره کرد، که ممکن هر یک از موضوعات ثبت شده در این کار تحقیقاتی توضیحاتی هم داشته باشند، برای نمونه اگر در لیست محتویات کتاب قرآن، سوره "نساء" و سپس آیه پانزدهم آن انتخاب شود، در لیست موضوعات مرتبط به این آیه، موضوع "زنِ زناکار را تا پایان عمر در خانه زندانی می کنند" را در مسیر "آزادی>تعریف آزادی>آزادی نامحدود نیست" پیدا کرده و نشانگر ماوس بر روی توضیحات محتوای مربوط به این موضوع و در مسیر یاد شده برده شود، این توضیحات بعنوان توضیحات موضوع مشاهده خواهد شد: "لذا زِنا، موجب می شود تا آزادی از زن زناکار تا پایان عمر صلب شود." قابل رؤیت خواهد بود.

و در نهایت در پایین ترین پنجره، چنانچه گروه تحقیق در حین تحقیقات خود به  شأن نزول و یا روایتی در خصوص آیۀ منتخب دست یافته باشد، آن را در این پنجره می توان مشاهده کرد.

همانگونه که در بالا توضیح داده شد، در این کار تحقیقاتی از نتیجه گیری برای استخراج موضوعات بر اساس آیات مختلف قرآن کریم اجتناب شده است، اما این شیوه صرفاً در فاز اول این کار تحقیقاتی، یعنی استخراج موضوعات مدّ نظر بوده است، و در فاز دوم که طی آن اقدام به تهیه مقالاتی بر اساس نتایج فاز اول خواهد شد، این مقالات با در نظر آیات مختلف قرآن و موضوعات متعدد تهیه خواهد شد، و این نکته نیز قابل ذکر است این مقالات در گروه های مختلفی دسته بندی خواهند شد. و در حال حاضر نیز چند نمونه مقاله تهیه و در دسترس قرار داده شده، که بعنوان نمونه می توان به مقاله "رجعت و انواع آن در آیات قرآن" اشاره نمود.

 

 

بحث و گفتگو همواره عاملی است که مطالب پروریده شده و به بار بنشینند. لذا در این سایت این امکان فراهم آمده تا نظرات ما توسط شما به چالش کشیده شود، و از این طریق اصلاح و یا کامل شود و اشخاص ثالث نیز شاهد این امر باشند.

لازم به ذکر است که برای طرح سئوال باید از طریق صفحه ارتباط با ما اقدام کنید، در این صفحه برای طرح سئوال باید ابتدا مواردی را رعایت کنید:

ذکر نام یا نام خانوادگی یا هردو و نیز ذکر یک کلمه بعنوان نام کاربری در این صفحه، همچنین امکان درج شماره تلفن همراه و نیز آدرس ایمیل در این صفحه قرار داده شده است.

در این صفحه می توانید انتخاب کنید که نام و نام خانوادگی شما در کنار سئوالتان به دیگران نمایش داده شود یا خیر. اما شماره تلفن همراه و آدرس ایمیل شما جزء حریم خصوصی شما تلقی شده و هرگز به کسی نمایش داده نخواهد شد. که البته از بین این دو، درج آدرس ایمیل اجباری است.

هر سئوال یا نظری که در این قسمت وارد می کنید، پس از تأیید، برای دیگران به نمایش گذاشته خواهد شد.